News

Το ξέρατε ήδη: Η κατανάλωση ψαριών βοηθά στα γνωστικά τεστ

Οι μεσήλικες που τρώνε συχνά ψάρια αποδίδουν καλύτερα στα γνωστικά τεστ. Νέα έρευνα συσχετίζει τα «καλά» λιπαρά με την υγεία του εγκεφάλου
salmon-plate

Οι μεσήλικες άνθρωποι, 40άρηδες και 50άρηδες, που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά, όπως σολομό, μπακαλιάρο κλπ μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε σε νεότερους, δείχνοντας ότι και αυτοί έχουν να ωφεληθούν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 2.183 γνωστικά υγιείς ανθρώπους με μέση ηλικία 46 ετών. Τα επίπεδα των ωμέγα-3 μετρήθηκαν στους συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβλήθηκαν επίσης σε γνωστικά τεστ και σε μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες τέτοιες τροφές που τους επέτρεπαν να έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ωμέγα-3 στον οργανισμό τους, όπως τα EPA και DHA, είχαν επίσης κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο μέσο όγκο του ιπποκάμπου, της ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής που παίζει ρόλο-κλειδί στη μάθηση και στη μνήμη. Την χειρότερη εικόνα τόσο στα τεστ όσο και στον ιππόκαμπο είχαν όσοι έκαναν από πολύ μικρή έως μηδαμινή κατανάλωση ωμέγα-3.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί και πώς τα ωμέγα-3 προστατεύουν τον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση τον νου και τις λειτουργίες του. Μια θεωρία-εξήγηση είναι ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των εγκεφαλικών νευρώνων και μια άλλη ότι οι εν λόγω ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
ικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας,

Share